Dwarslaesie-patiënt loopt weer dankzij geavanceerd exoskelet

Project March II

Delft - Als eerste Nederlandse studententeam zette project March van de TU Delft vorige week donderdag stappen met een exoskelet, waarmee dwarslaesie-patiënten kunnen lopen.

Dwarsleasie-patiënt Ruben de Sain zette vorige week de eerste stappen in het 'robotpak'. Met hem werkt het studententeam toe naar de Cybathlon Experience, een wedstrijd voor bionische para-atleten.

,,Daar willen wij laten zien dat het mogelijk is om met verlamde benen op te staan uit een diepe sofa", zegt Donald Dingemanse, teamleider van Project March.

De Cybathlon Experience is een nevenevenement van de Cybathon, dat wordt gepromoot als de paralympische spelen voor bionische para-atleten. Dat evenement was de reden voor een tweetal studenten aan de TU om te beginnen met het ontwikkelen van een exoskelet. Dat initiatief groeide de afgelopen twee jaar snel en nu heeft het tweede team met Dingemanse als teamleider baanbrekende veranderingen aan het bionische hulpmiddel aangebracht.

Compact

,,We hebben een nieuw, compact gewricht ontwikkeld voor het exoskelet", vertelt Dingemanse. ,,Aan beide kanten van de knieën zit zo'n gewricht. In totaal zijn dat er dus vier. We hebben een krachtige motor nodig om het gewicht van de piloot te kunnen tillen en toch moet dat onderdeel zo klein mogelijk zijn."

Met 'de piloot' bedoelt Dingemanse Ruben de Sain, die het mechanisme zowel tijdens de presentatie van vandaag als bij de Cybathlon Experience gaat besturen. De Sain heeft ervaring met exoskeletten aangezien hij er zelf één heeft kunnen aanschaffen via een crowdfundingsactie.

Joysticks

,,Ruben is voornamelijk heel positief over het input device", zegt Dingemanse enthousiast. ,,Het is belangrijk dat hij het mechanisme goed kan besturen. De exoskeletten zijn nog niet zelf-stabiliserend, waardoor de piloot krukken nodig heeft om zijn evenwicht te bewaren. Bij ons zit het besturingssysteem in de krukken. Ruben heeft de beschikking over een soort joysticks, waarmee hij heel makkelijk de handelingen die hij wil gaan verrichten kan selecteren. Bij zijn eigen exoskelet bediend hij zijn bewegingen via een horloge en moet hij na het selecteren steeds binnen drie seconden zijn krukken onder controle hebben. Ons systeem is in zekere zin baanbrekend. Ik heb het nog niet eerder gezien." In oktober kan Project March zich meten met andere exoskeletten tijdens de Cybathlon Experience, maar de overwinning is van ondergeschikt belang. ,,We willen dwarslaesie-patiënten hun volledige mobiliteit teruggeven."

Logo Project March

Project March:
Project MARCH is een eigen stichting dat als doel heeft om jaarlijks een exoskelet te ontwerpen en te bouwen voor dwarslaesiepatiënten. Het exoskelet wordt gebouwd door studenten van de Technische Universiteit Delft. Zij werken geheel vrijwillig aan Project MARCH. De Technische Universiteit van Delft faciliteert hen met een fantastische werkplaats gelegen in de Dreamhall.

Bron: AD