logo walk on

 

"Laat mensen met een dwarslaesie weer lopen".

logo walk on

Wat is een dwarslaesieDwarslaesie

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Het ruggenmerg ligt in de wervelkolom en is de boodschapper tussen hersenen en spieren en tussen huid en hersenen voor het gevoel. Een dwarslaesie is een beschadiging van dit ruggenmerg. Door de dwarslaesie worden boodschappen niet meer (goed) doorgegeven en hierdoor ontstaan er stoornissen in motoriek (beweging) en gevoel.

Een dwarslaesie is een zeer ernstig letsel dat over het algemeen niet meer kan genezen. De ernst van de gevolgen wordt bepaald door de hoogte of uitgebreidheid van het letsel. Hoe hoger in het ruggenmerg en hoe uitgebreider het letsel is, hoe ernstiger de gevolgen zijn.

Een dwarslaesie kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval, een ontsteking of bloeding. Daardoor wordt de verbinding tussen hersenen en ruggenmerg onderbroken en zullen bepaalde delen van het lichaam niet meer met de hersenen kunnen communiceren. Het hoeft niet te betekenen dat het ruggenmerg geheel is doorgesneden. Ook kleinere beschadigingen van het ruggenmerg kunnen er voor zorgen dat boodschappen niet meer goed kunnen worden doorgegeven.

Omdat ieder deel van het ruggenmerg met een specifiek deel van het lichaam in verbinding staat, is het precieze effect van de dwarslaesie afhankelijk van de plaats waar het ruggenmerg beschadigd is.

Wil je meer weten over de gevolgen en medische complicaties van een dwarslaesie? Kijk dan eens op de Dwarsleasiewiki. De informatie die je hier vindt is overzichtelijk per thema geordend.

 

Donatie doelstelling:

Stichting Walk On

Recente donaties:

Agenda

Geen evenementen
teijin_company_logo_50hoog.pngavebe.jpgRuud-Haan-Fotografie--Webdesign-50.pngfitness_centrum_performance_50hoog.jpgkinese_fysiotherapeuten_50hoog.jpgDelftechniek_resize.jpgkiwanis_groningen_50hoog.pnglamberink_50hoog.pngtaxi_duurswold_50hoog.jpgBakkerPrins_resize.jpgOmmelander_50hoog.pngbrandsma_de-jong.jpg